FAQ – frågor och svar

1. Mina barn vill ha hål i öronen. Jag har hört att öronhåltagning kan orsaka nickelallergi. Stämmer det?

Svar:
Öronhåltagningen som sådan kan inte orsaka nickelallergi. Det är materialet som en del örhängen är tillverkade av som kan orsaka nickelallergi. Alla håltagningsörhängen av metall kan innehålla nickel, mer eller mindre, även guld- och silverörhängen. De enda håltagningsörhängen som inte innehåller något nickel alls (=0 % nickel) är de som är gjorda av Medicinsk Plast. Därför rekommenderar vi att dina barn får ta hål i öronen med Medicinsk Plast.

2. Jag och mina vänner har diskuterat huruvida guld är mindre allergiframkallande än titan, och i så fall bättre till öronhåltagning. Skulle ni kunna tala om hur det förhåller sig?

Svar:
Om båda metallerna – guld och titan – innehåller samma mängd nickel är titan bättre eftersom titan binder nickel bättre än någon annan metall, inklusive guld. Titan läcker m.a.o. mindre nickel än någon annan metall, vilket innebär att titan är den minst tänkbara orsaken till nickelallergi. Dessutom finns det idag inom den medicinska forskningen varningssignaler vad gäller guldallergi och ledande hudläkare avråder från att använda guld vid öronhåltagning.

3. I skötselråden som jag fick när jag tog hål i öronen står det ingenting om att man ska använda antiseptisk lösning. Varför?

Svar:
Ett nytaget hål i örat är ett sår. Det finns två sorters sår – infekterade och inte infekterade. Ett nytaget hål i örat är inte ett infekterat sår. Icke infekterade sår ska hållas RENA, TORRA och LUFTIGA. Tvätta först dina händer noga. Rengör sedan dina öron på fram- och baksidan runt de nytagna hålen med flytande tvål och skölj därefter med rikligt med rent, rinnande vatten, t.ex. i duschen. Torka torrt med en ren handduk eller med tops. Ett alternativ till tvål och vatten är Piercing Aftercare rengöringsservetter. Väldigt praktiska när man inte har tillgång till rent rinnande vatten. Dessa finns att köpa där man tar hål i öronen.
Om hålet blir infekteret så skall håltagningsörhänget tagas ut. Rengör noga med en antiseptisk lösning. Har det inte börjat bli bättre nästa dag så uppsök läkare.

4. Jag tog hål i öronen för två veckor sedan och nu har det ena hålet blivit infekterat. Vad ska jag göra?

Svar:
Det är svårt att ge ett exakt svar när man inte känner till hela situationen, men det finns ett par generella råd:
– Om det är den mjuka delen av örat som är infekterad ska du ta bort örhänget och rengöra med antiseptisk lösning. Om det inte har förbättrats nästa dag, uppsök en läkare.
– Om infektionen är i den hårda delen av örat (brosket) ska du ta bort örhänget, rengöra med antiseptisk lösning, och uppsöka en läkare omedelbart. Infektioner i brosket kräver omedelbar medicinsk vård.
Andra symptom som kräver omedelbar medicinsk vård är (a) rodnad som sprider sig runtom håltagningen och (b) kraftig svullnad i örat.

5. Jag har hört att tjocka stift på håltagningsörhängen är bättre än tunna stift. Är det så?

Svar:
Ett håltagningsörhänge med tjockare stift har en mycket viktig fördel; den gör ett större hål, vilket gör det lättare att byta till vanliga örhängen efter läkningsperioden utan att skada hålet. Med ett smalt håltagningsstift finns det risk att man skadar hålets väggar när man byter örhängen. Då kan det bli ett nytt sår, vilket innebär risk för infektioner.

6. Kan man vara allergisk mot plast?

Svar:
Man kan bli allergisk mot praktiskt taget alla ämnen – även plastmaterial. Men precis som det finns många olika metaller, t ex nickel och titan, så finns det många olika plaster. De specifika plaster av medicinsk kvalitet som vi använder i våra håltagningsörhängen (och i våra vanliga örhängen) har använts regelbundet och i stor utsträckning, i och på människor i över 30 år. Det finns inget i den medicinska litteraturen som visar att dessa plaster skulle orsaka allergier.

7. Mina vänner säger att jag inte ska ta hål genom brosket högt upp på örat. De vet inte varför, men de påstår att det kan vara farligt. Vad är er bedömning?

Svar:
Så länge hålet görs precis innanför kanten medför inte själva håltagningen någon särskild risk.
Innan du bestämmer dig för att ta hål i brosket måste du emellertid vara medveten om att brosket inte har samma inbyggda infektionsskydd som finns i örats mjuka del (örsnibben). Örsnibben innehåller blodkärl, men det gör inte brosket. De vita blodkropparna och syret i de röda blodkropparna skyddar mot infektioner. Eftersom det inte finns några blodkärl i brosket, finns där inte heller någon skyddsmekanism mot infektioner. Därför är det särskilt viktigt efter en håltagning i brosket att du noga följer de skriftliga skötselinstruktioner som du får av håltagaren. Om det uppstår en infektion i brosket rekommenderar vi att du tar bort örhänget, rengör med antiseptisk lösning, och uppsöker en läkare omedelbart.

8. Varför ska jag inte snurra på örhängena under läkningsperioden?

Svar:
Om du snurrar på örhängena utan att först ha rengjort öronen och händerna noga, kan hålet bli infekterat. En vanlig missuppfattning är att huden läker fast vid håltagningsörhänget om man inte snurrar på det – det kan inte hända med Blomdahl Medical Ear Piercing.

9. Hur länge ska jag låta håltagningsörhängena sitta i?

Svar:
När du har tagit hål i örsnibben kan du byta örhängen redan efter fyra veckor. Det tar längre tid för ett hål i brosket att läka, så vi rekommenderar att du låter håltagningsörhänget sitta kvar i åtminstone sex veckor (men gärna längre). När det är dags att byta örhängen rekommenderar vi att du tar bort håltagningsörhänget direkt efter att du har duschat och tvättat håret. Ha alltid örhängen i öronen. Om öronhålet lämnas tomt krymper hålets diameter och det kan växa igen helt, särkilt under det första året.

10. Varför förgyller ni bara toppen av håltagningsörhänget, och inte hela örhänget?

Svar:
Genom att bara förgylla toppen av smycket ser vi till att det bara är det rena titanet som kommer i kontakt med huden. Det rena titanet innehåller praktiskt taget inget nickel alls. Eftersom titan är så bra på att binda nickel så blir nickelläckaget i praktiken inget alls. Det rena titan, som vi använder, är 10 000 gånger bättre än den nya nickelregel, som faktiskt tillåter nickelläckage upp till 2up/cm2/vecka. Det är dessutom upp till 1000 gånger bättre än s.k. kirurgiskt stål.

11. Hur länge behöver jag vänta med att bada i hav, sjö eller simbässang efter att jag har tagit hål i öronen?

Svar:
Eftersom det finns så mycket som påverkar läkningen finns det ingen exakt tidsgräns utan man skall vänta så länge så möjligt, stanna i vattnet så kort tid som möjligt och undvika att få öronen under vattnet. När man kommer upp in i duschen och tvåla in ordentligt så att det löddrar av flytande tvål/schampo. Sedan sköljer man bort lödder och evt smuts. Torka torrt med en ren handduk eller tops och håll det luftigt. Ett alternativ till tvål och vatten är Ear Care rengöringsservetter. Dessa finns att köpa där man tar hål i öronen.