Värt att veta

Både guld och silver är mjuka metaller som kräver en aktsam behandling. Tänk på att ta av dig dina smycken när du duschar, diskar, sover, sportar och i andra situationer där de riskerar att skadas. Förvara dina smycken på en lämplig plats, gärna i ett smyckeskrin.

På utsatta ställen uppstår på sikt slitage på dina smycken. Vi rekommenderar därför att du lämnar in dina smycken för professionell översyn helst en gång per år.

Guld

Karat anger mängden guld i materialet som ringen är gjord av. En karat innebär att guldets vikt är 1/24 av legeringens vikt. I ett smycke med 18 karat är guldhalten således 18/24 (75 %) finguld.

Diamanter

Diamanter är hårda men inte oförstörbara. Diamanter kan skada och repa andra smycken, så förvara dina diamantsmycken separat. Rengör dina diamanter regelbundet så behåller de sin fulla lyster.
En diamants kvalité bestäms av färgen, mängden orenheter och hur den är slipad. Carat (ct) är en viktenhet för ädelstenar t.ex. diamanter. Vikten på en carat är 200 mg.

Silver

Våra silversmycken består av 83 till 92,5% silver. Resten är koppar och andra metaller. Silversmycken oxiderar och detta åtgärdar du enklast genom att putsa dem emellanåt. Bäst resultat får du med ett putsmedel för silver.